5.1.2019. 16:54
0
Slabiji odziv demonstranata na prvim protestima "Žutih prsluka" u 2019.
Pristalice protestnog pokreta "Žuti prsluci" u subotu su izašle na ulice gradova širom Francuske, ali izgleda da je njihov odziv bio daleko manji od brojki viđenih tokom masovnih protesta u novembru i decembru.

U Parizu su se demonstranti okupili u blizini Champs-Elysees - poprišta sukoba s policijom u proteklim vikendima - prije nego što su krenuli prema zgradi stare gradske berze.

Kratko nakon podneva, na stotine demonstranata okupilo se oko zgraade, u glasnoj ali miroljubivoj atmosferi.

Javni emiter programa FranceInfo javio je da su skupovi bili u obimu od desetaka do više od 1.200 ljudi u ostalim gradovima i mjestima širom zemlje.

U ranim popodnevnim satima, demonstranti u Parizu krenuli su šetalištima duž rijele Seine ka Narodnoj skupštini, a na televizijskim snimcima se vidjelo da su policajci ispaljivali suzavac prema demonstrantima tokom kratkog sukoba.

Nikakve zvanične brojke demonstranata nisu bile odmah dostupne. Relativno slab odziv pokazuje da pokret koji nema čvrstog rukovodstva - sa sjedištem uglavnom u manjim mjestima i ruralnim regijama - ima problema da ponovo pokrene proteste nakon božićnih praznika.

U prvom vikendu protesta Žutih prsluka sredinom novembra više od 280.000 demonstranata izašlo je na ulice i blokiralo je ceste u gradovima širom Francuske, protestujući protiv planiranog poskupljenja goriva, prenosi dpa.

(Fena/Alen Avdić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.