14.1.2019. 20:32
0
Saudijci uvjeravaju SAD da će svi krivci za Khashoggijevo ubistvo odgovarati
Američki državni sekretar Mike Pompeo rekao je danas da su mu saudijski čelnici kazali da će svi odgovorni za ubistvo novinara Jamala Khashoggija biti privedeni pred lice pravde.

Pompeo je rekao novinarima da je u razgovoru sa saudijskim kraljem Salmanom i prestolonasljednikom Mohammedom Bin Salmanom dotaknuo i pitanje ljudskih prava, uključujući aktivistice za prava žena koje su mjesecima u pritvoru i navodno mučene.

Khashoggi, dugogodišnji čovjek od povjerenja na saudijskom dvoru koji se pretvorio u žestokog kritičara režima, ubijen je u oktobru u saudijskom konzulatu u Istanbulu, što je izazvalo velike kritike iz cijelog svijeta i američke sankcije protiv 17 pojedinaca te rezoluciju Senata u kojoj je za ubistvo okrivljen Mohammed bin Salman. 

Saudijski dužnosnici odbacuju ocjenu CIA da je on za to odgovoran. 

U vezi s tim slučajem u Saudijskoj Arabiji pod istragom je najmanje 21 Saudijac, a petorici prijeti smrtna kazna. Petorica dužnosnika su uz to smijenjena, uključujući jednog visokog kraljevskog savjetnika. 

- Obojica su se složila da neko mora za to odgovarati. Govorili su o procesu koji se provodi u njihovoj zemlji, i istražnom i pravosudnom. Ponovili su svoju predanost postizanju tog cilja, očekivanjima koja smo postavili pred njih - rekao je Pompeo.

Razgovarali su i o situaciji s Katarom, koji je pod blokadom zemalja Zaljeva, zatim ratu u Jemenu te najavljenom američkom povlačenju iz Sirije, prenose agencije.


(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.