14.1.2019. 21:47
0
Bivši italijanski ministar usporedio crnca s orangutanom
Bivši italijanski ministar koji je političkog suparnika i crnca usporedio s orangutanom osuđen je na 18 mjeseci zatvora zbog rasističkog vrijeđanja.

Roberto Calderoli je u julu 2013. rekao da je za tadašnjeg ministra za integraciju Cecilea Kyengea, italijanskog državljanina rođenog u Kongu, "pomislio da se radi o orangutanu".

- Čak i ako se radi o prvostepenoj presudi i uvjetnoj kazni, to je ohrabrujuća presuda za sve one koji se bore protiv rasizma - napisao je na Facebooku Kyenge, zastupnik u Evropskom parlamentu iz Demokratske stranke lijevog centra.

Postupak je trajao dugo jer se o slučaju morao izjasniti Ustavni sud koji je ranije ove godine zaključio da Kalderolijeve izjave nisu bile pokrivene zastupničkim imunitetom.

Kalderoli, aktuelni potpredsjednik Senata, član je desničarske i protuimigranstke stranke Liga koju vodi zamjenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Matteo Salvini.

Godine 2006. izbačen je iz vlade jer je nosio majicu s kontroverznom karikaturom poslanika Muhammeda koja je izazvala nasilne proteste u Libiji, bivšoj italijanskoj koloniji, prenosi Index.hr.


(Amila Alijagić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.