15.1.2019. 10:00
0
Grčki parlament o povjerenju vladi, Tsipras ima potrebnu većinu?
Grčki parlament počinje danas raspravu o povjerenju vladi nakon izlaska koalicionog partnera, nacionalističke stranke Nezavisni Grci, zbog neslaganja u vezi sa sporazumom o rešenju spora oko imena Makedonije, odnosno njenim preimenovanjem u Republika Sjeverna Makedonija.

Vlada premijera Alexisa Tsiprasa će, kako se očekuje, preživjeti glasanje koje je će biti održano u srijedu uvečer, navodi Reuters.

Njegova stranka Syriza ima 145 od 300 mjesta u parlamentu i podršku jednog nezavisnog poslanika, tako da joj je potrebno još najmanje pet glasova.

Sve je počelo ostavkom ministra odbrane Panosa Kamenosa, lidera partije Nezavisni Grci (ANEL), posle čega je Tsipras ostao bez većine u parlamentu.

Kamenos je u nedjelju podnio ostavku nezadovoljan Prespanskim sporazumom kojim je okončan spor oko imena Makedonije.

Ministarka turizma Elena Kuntura i još jedan poslanik ANEL-a rekli su ranije jučer da će podržati Tsiprasa, a Kamenos ih je isključio iz stranke.

Još dva poslanika ANEL-a najavili su podršku Tsiprasu.

Grčki premijer je izrazio riješenost da ide do kraja u provođenju Prespanskog sporazuma sa Skopljem, poručujući da, kao što se sjeverni susjed nije povukao, tako se ni Grčka neće povući iz njega.

Tsipras je od članova grčkog parlamenta zatražio hitno glasanje o povjerenju njegovoj vladi nakon Kamenosove ostavke.

"U parlamentu ćemo glasati o povjerenju vladi kako bismo riješili goruće probleme u zemlji", rekao je.

Grčka agencija ANA najavila je da bi glasanje o povjerenju trebalo početi u utorak i završiti u četvrtak.



(FENA / Lejla Trle) 

Grcka
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.