15.1.2019. 11:00
0
Sanders: Trump želi da zajednički radi s Turskom na sjeveroistoku Sirije
Nakon što su jučer američki predsjednik Donald Trump i predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan razgovarali telefonom, Bijela kuća je saopćila da je tokom razgovora Erdogana i Trumpa bilo riječi o povlačenju SAD-a iz Sirije te o bilateralnim odnosima.

U pisanom saopćenju, koje je uputila Sarah Sanders, glasnogovornica Bijele kuće, navodi se da je Trump izrazio želju da zajednički radi na razmatranju sigurnosnih problema Turske na sjeveroistoku Sirije.

Trump i Erdogan su razgovarali i o saradnji u Siriji u vrijeme kada se američke trupe počnu povlačiti iz te zemlje.

"Predsjednik Trump je kazao da je važno da se Turska ne ponaša loše prema Kurdima (u Siriji) i druge sirijske demokratske snage s kojima smo sarađivali kako bi porazili ISIS", navodi se u saopćenju Bijele kuće, prenosi Reuters.

Na kraju saopćenja se navodi da će se načelnik Generalštaba američke vojske Joseph Dunford u utorak sastati s načelnikom Generalštaba turske vojske Yašarom Gulerom te da će razgovarati o saradnji u Siriji, navodi Sanders.

Nakon telefonskog razgovora iz kabineta turskog predsjednika je saopćeno kako su dvojica predsjednika razgovarali o uspostavi sigurne zone u sjevernoj Siriji te su naglasili potrebu za dovršenjem plana za sirijski pogranični grad Manbij.

Telefonskom razgovoru prethodila je prijetnja  američkog predsjednika  Trumpa na razorne ekonomske posljedice ukoliko Turska napadne kurdske snage nakon američkog povlačenja iz Sirije, istovremeno upozoravajući Kurde da ne "provociraju" Ankaru. 

- Razorit ćemo Tursku ekonomski ako napadne Kurde. Isto tako, ne želimo da Kurdi isprovociraju Tursku - napisao je  Trump u tweetu, insistirajući na stvaranju "sigurne zone" od 20 kilometara. 



(FENA / Lejla Trle) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.