18.1.2019. 15:30
0
Afrička unija pozvala Kongo da ne objavljuje rezultate predsjedničkih izbora
Afrička unija pozvala Demokratsku Republiku Kongo da suspendira objavljivanje konačnih rezultata spornih predsjedničkih izbora zbog sumnji u privremene rezultate.

Predviđeno je da izborna komisija objavi rezultate nakon što Ustavni sud u petak odluči o žalbi opozicionog  vođe i kandidata na izborima Martina Fayulua, no Afrička unija je pozvala na odgodu njihova objavljivanja nakon sastanka održanog u Adis Abebi, prenosi Reuters.

"Čelnici države i vlade zaključili su na sastanku da postoje ozbiljne sumnje u to da se privremeni rezultati koje je objavila nacionalna nezavisna izborna komisija  podudaraju s onim što pokazuju glasačke kutije", navodi se u izjavi.

Zapadni diplomat koji nije želio biti imenovan rekao je da je to odluka bez presedana. "Ne mogu se sjetiti druge instance gdje je Afrička unija pozvala na suspenziju objave rezultata", kazao je.

Oglasio se i Ustavni sud koji je saopćio da mu niko neće govoriti što treba učiniti. "Sud je nezaivisan i od nas i od Afričke unije", istaknuo je glasnogovornik suda. 

Ministarstvo vanjskih poslova Konga odbilo je komentirati izjavu Afričke unije, a nije se oglasio ni ured predsjednika Josepha Kabile.

Opozicioni čelnik i izborni kandidat Martin Fayulu zatražio je ponovno prebrojavanje glasova, tvrdeći kako je pobijedio i da je pobjedu drugog opozicionog kandidata, Felixa Tshisekedija, osmislila vlast. Izborni dužnosnici poriču da su rezultati bili namješteni.

Spor riskira daljnju destabilizaciju nestabilne zemlje srednje Afrike, gdje su prethodni izbori bili popraćeni nasiljem, zaključuje Reuters.




(FENA / Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.