18.1.2019. 15:45
0
Bundestag glasa o sigurnim zemljama za deportiranje migranata
Alžir, Gruzija, Maroko i Tunis smatrat će se sigurnim državama po prijedlogu njemačkog zakona, koji će u petak biti podnesen Bundestagu, a ako bude usvojen omogućit će vlastima da lakše odbijaju zahtjeve za azilom građana tih zemalja.

Ako prijedlog zakona bude usvojen, njemački dužnosnici moći će lakše deportirati ljude u te zemlje.

Savezni ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer  je u svom govoru pred Bundestagom zatražio odobrenje predloženog zakona, tvrdeći da su šanse za uspjeh tražitelja azila iz četiri predmetne zemlje niske.

 Stopa pozitivnog rješavanja zahtjeva za azil  u  2018. za migrante iz Alžira iznosila je 1,2 posto, a za Maroko 2,3 posto. Iz Tunisa je 1,9 posto zahtjeva za azil odobreno pozitivno, od Gruzije samo 0,3 posto, navodi Bild.

Njemačka je postrožila migrantske zakone nakon politike otvorenih granica 2015. kada je zabilježeno na hiljade dolazaka, najviše iz ratom pogođenih zemalja poput Afganistana i Sirije.

Kritičari tvrde da mnogi nisu tražili sigurnost već samo brz način do više društveno ekonomske ljestvice u bogatijoj zemlji pa je Njemačka polako počela pooštravati zahtjeve za azilom i postala stroža oko deportacija. To je dovelo do još više kritika, osobito posljednji njemački potezi za vraćanje ljudi u Afganistan, za koji kritičari tvrde da se ni u kojem slučaju ne može smatrati sigurnom zemljom.

 Iz stranke Zelenih su rekli da će raditi na tome da se prijedlog zakona ne usvoji.




(FENA / Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.