20.1.2019. 8:18
1
Napadači odjeveni u crno stigli na motorima: Ubijena dva svećenika, a dva ranjena
Dva budistička svećenika ubijena su ovog petka, a druga dva su ranjena tokom napada na hram u južnom Tajlandu, javlja BBC.

Svjedoci napada izjavili su kako su vidjeli napadače odjevene u crno kako dolaze na motorima prije napada u hramu Rattanaupap.

Još uvijek niko nije preuzeo odgovornost za napad koji se dogodio u provinciji Narathiwat blizu granice s Malezijom, već godinama poznatoj po pobunjeničkom nasilju muslimanskih separatista koji se bore protiv budističke većine u Tajlandu.

Napad se dogodio dok traju pregovori o uspostavljanja mira između tajlandske vlade i pobunjeničkih grupa te se pretpostavlja da bi mogao biti pokušaj osujećivanja tog plana.

Najmilitantnija pobunjenička grupa Barisan Revolusi Nasional (BRN) ne sudjeluje u pregovorima, a Human Right Watch upravo njih smatra mogućim počiniteljima ovog napada.

Inače, na ovom području od 2004. godine do danas ubijeno je oko 7 000 ljudi, većinom civila.

Nasilje u ovoj regiji, prema podacima Human Rights Watcha, dosad je dovelo do ubojstva najmanje 23 svećenika te barem 20 ranjenih.

Muslimanski i budistički vođe osudili su ovaj napad, a premijer Prayut Chan-o-cha rekao je da je ova pucnjava “užasan čin” te je obećao da će počinitelji biti kažnjeni.

(Fena / Haris Ahbabović)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.