25.1.2019. 11:17
0
Kraljica uputila apel britanskim političarima da prestanu sa svađama oko Brexita
Kraljica Elizabeth uputila je delikatno intoniranu poruku britanskoj podijeljenoj političkoj eliti oko Brexita, tražeći od poslanika da pronađu zajednički jezik i dane zanemare širu sliku u rješenju krize, prenosi Reuters.
Dok sat odbrojava do 29. marta, datuma zakazanog za britansko napuštanje Evropske unije, Ujedinjeno Kraljevstvo u najdubljoj je političkoj krizi u pola stoljeća, boreći se  kako i kada da napusti evropski projekt kome se pridružilo u 1973.

Iako Elizabeth (92) nije eksplicitno pomenula Brexit u godišnjem govoru lokalnom ženskom institutu u Norfolku,  monarhinja je izjavila da se svaka generacija suočava s "novim izazovima i prilikama".

- Dok tragamo za novim odgovorima u modernim vremenima, ja se zalažem za iskušane i provjerene recepte kao što je taj da pozitivno govorimo jedni o drugima i poštujemo različite stavove, da pronađemo zajednički jezik,  i da nikada ne gubimo iz vida širu sliku - kazala je. 

Iako je koristila svoj uobičajeni konvencionalni rječnik, kraljičine izjave u kontekstu britanske krize signal su političarima da okončaju čarkanja koja su dovela petu svjetsku ekonomija na rub ponora.

Buckinghamska palata odbila je komentirati kraljičin govor, iako su britanski mediji bili jasni prema značaju njenih komentara. U naslovnici Timesa piše: "Okončajte svađe oko Brexita, kraljica upozorila političare".

Kao šef države, kraljica ostaje neutralna prema politici u javnim izjavama i nema pravo glasa, iako je uoči škotskog referenduma o nezavisnosti uputila delikatno intoniran apel Škotima da pažljivo promisle o svojoj budućnosti, podsjeća britanska novinska agencija.

(Fena/Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.