25.1.2019. 11:58
0
Putin poručio Maduru: Rusija podržava legitimne vlasti Venecuele
Ruski predsjednik Vladimir Putin poručio je venecuelanskom čelniku Nicolasu Maduru da Rusija podržava legitimne vlasti njegove zemlje, saopćio je Kremlj.
Putin je tokom telefonskog razgovora s Madurom izrazio podršku legitimnoj vladi Venecuele "u jeku pogoršanja unutrašnje političke krize isprovocirane izvan zemlje".

On je kritikovao vanjsko uplitanje u dešavanja u Venecueli kao teško kršenje temeljnih normi međunarodnog prava.

Putin je predložio traženje rješenja unutar ustavnih okvira i prevazilaženje razlika u venecuelanskom društvu kroz mirni dijalog.

Maduro je iznio Putinu svoju ocjenu trenutne situacije u Venecueli i zahvalio se ruskom čelniku na njegovim stavovima.

Dvojica predsjednika usaglasila su se da nastave s rusko-venecuelanskom saradnjom na raznim poljima. 

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u srijedu da je Washington priznao opozicionog čelnika Juana Guaida kao venecuelanskog "prelaznog predsjednika" nakon što je  u januaru Maduro  inauguriran za predsjednika te latinoameričke zemlje.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Rusija smatra Madura legitimnim predsjednikom Venecuele i upozorio je protiv svih vanjskih pokušaja da se uzurpira vrhovna vlast te zemlje.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova upozorilo je Washington da potpuno zanemaruje norme i principe međunarodnog prava i da igra ulogu "samoproglašenog arbitra sudbina" drugih zemalja, prenosi Xinhua.

(Fena/Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.