24.2.2019. 13:20
0
"Katolička crkva postala je sama sebi "najveći neprijatelj" zbog prikrivanja seksualnog zlostavljanja svećenstva"
Katolička crkva postala je sama sebi "najveći neprijatelj" zbog prikrivanja seksualnog zlostavljanja svećenstva i činjenice da žrtve nisu dovoljno saslušane, kazao je danas u Vatikanu nadbiskup Mark Coleridge iz Brisbanea u Australiji.

Jedan od vodećih nadbiskupa dodao je posljednjeg dana značajne konferencije u Vatikanu o borbi protiv svećeničkog seksualnog zlostavljanja djece da niko "neće proći nekažnjeno".

U propovijedi završne mise kojom se završava četverodnevna konferenciju koju je papa Franjo sazvao kako bi se suprotstavio svjetskom skandalu, ovaj nadbiskup je kazao da se u zlostavljanju i njegovom skrivanju, moćni predstavnici Crkve nisu prikazali nebeskim nego zemaljskim ljudima.

- Ponekad smo vidjeli žrtve i preživjele kao neprijatelje, ali ih nismo voljeli, nismo ih blagoslovili. U tom smislu, mi smo bili naš najgori neprijatelj - istaknuo je Coleridge.

Papa Franjo okupio je u Vatikanu čelnike oko stotinu biskupskih konferencija sa svih kontinenata gdje se razgovara o ovoj temi, žrtve zlostavljanja zahtijevaju da se na skupu dogovori konkretan akcijski plan za borbu protiv pedofilije.

Nakon konferencije, iz Vatikana je rečeno da će biti donesene mjere kako bi se osiguralo da se svi biskupi vrate kući znajući kako uspostaviti procedure protiv zlostavljanja u svojim sredinama, javio je danas Reuters.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.