26.2.2019. 20:19
0
Pakistanci poručili: Odgovorit ćemo na agresiju Indije!
Komitet za nacionalnu sigurnost Pakistana, danas je odbacio tvrdnje Indije da je njena vojska pogodila navodni teroristički kamp blizu Balakota i najavio adekvatan odgovor.

Na specijalnom sastanku Komiteta, kojim je predsjedavao premijer Imran Khan, prisustvovali su ministri vanjskih poslova, odbrane, finansija, načelnici svih rodova vojske i drugi civilni i vojni zvaničnici.

Na sastanku je ocijenjeno da se radi o postupku Indije "za domaću upotrebu", s obzirom da se približavaju izbori, a kojim su regionalni mir i stabilnost dovedeni u opasnost.

Kako se navodi, navodno područje napada je otvoreno medijima za provjeru na terenu.

Komitet je zaključio da je Indija izvršila "agresiju na koju će Pakistan odgovoriti u vrijeme i na mjestu po vlastitom izboru".

Pakistanski premijer je naložio da oružane snage i narod Pakistana ostanu pripremljeni za sve eventualnosti, dodaje se u saopćenju, prenosi Al Jazeera Balkans.  

Indija je ranije objavila da njena vojska izvršila zračni napad na "terorističke kampove" u pakistanskom dijelu Kašmira, kao odgovor na napad bombaša samoubice ranije ovog mjeseca, u kojem je poginulo 40 indijskih vojnika u indijskom dijelu te sporne oblasti.

Pakistanski dron oboren je danas u Gujaratu, na zapadu Indije, saopćili su policijski izvori, javila je indijska televizija NDTV.

Ostaci letjelice viđeni su u blizini sela Nanghatad u Kutchu. 

Incident između dviju zemalja koje raspolažu nuklearnim oružjem potvrdio je neimenovani policijski zvaničnik koji je rekao da se incident dogodio i da je istraga u toku.

Pakistansko Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je prethodno na razgovor indijskog diplomatu u Islamabadu da bi protestovalo zbog zračnih napada koje je Indija izvela na pakistansku teritoriju pred zoru.

Ministarstvo je saopćilo da je "indijska agresija prijetnja regionalnom miru i stabilnosti i da će Indija dobiti prikladan odgovor od strane Pakistana u vrijeme i na mjestu koje on odabere".

Pakistan je danas upozorio Indiju, nakon što je izvela zračne udare pred zoru na njenoj teritoriji, da je sada red na Islamabad da "iznenadi" svog rivala.

Glasnogovornik pakistanske vojske Asif Ghafor osudio je indijski upad i odbacio njihovu tvrdnju da su rano jutros pogodili teroristički kamp u Pakistanu, prenio je AP.

On je rekao da su indijski avioni bili u pakistanskom zračnom prostoru samo četiri minuta i povukli su se kada su ih izazvali pakistanski borbeni avioni.

Po njegovim riječima, prije nego što su otišli, avioni su uspjeli izbaciti četiri bombe u blizini grada Balakota, ali nisu pričinili nikakvu materijalnu štetu. 

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.