12.3.2019. 21:05
0
U Italiji nevakcinisanoj djeci zabranjeno da dolaze u školu: Nema vakcine, nema škole
Djeci u Italiji rečeno je da ne dolaze u školu dok ne donesu dokaz da su vakcinisana. Prije stupanja odluke na snagu, u zemlji je mjesecima vođena debata o obaveznoj vakcinaciji.

Roditelji rizikuju da budu kažnjeni sa 500 eura ako pošalju nevakcinisanu djecu u školu. Djeca do šest godina biće ispisana iz vrtića ukoliko nisu vakcinisana.

Zakon je donijet zbog naglog porasta broja oboljelih od malih boginja – a italijanski zvaničnici kažu da se stopa vakcinacije poboljšala otkako je usvojen.

Prema italijanskom zakonu Lorencin – koji je dobio ime po bivšem ministru zdravlja koji ga je predložio – djeca moraju da prime niz obaveznih vakcina prije nego što krenu u školu. To uključuje vakcinaciju protiv varičela, malih boginja, dječje paralize, zaušaka i rubeola.

Prema novim pravilima, djeca do navršenih šest godina će biti ispisana iz jaslica i vrtića ukoliko nisu vakcinisana.

Učenicima između šest i 16 godina ne može biti zabranjeno da pohađaju školu, ali će roditelji biti novčano kažnjeni ukoliko ne donesu dokaze da su djeca primila sve obavezne vakcine.

Rok za donošenje potvrda o vakcinaciji trebalo je da bude 10. mart – ali kako je tada bio vikend, rok je produžen do ponedjeljka.

“Svi su imali vremena da to urade”, izjavila je ministarka zdravlja Đulija Grilo za novine La Republika.

Potpredsjednik vlade Mateo Salvini navodno je od nje tražio da produži rok, ali je ministarka to odbila.

“Nema vakcine, nema škole” , rekla je Grilo i dodala da su pravila jednostavna.

Lokalne vlasti rješavaju situaciju na različite načine, pišu italijanski mediji.

Oko 300 porodica u Bolonji dobilo je pisma o suspenziji, a oko 5.000 njih nema dokumentaciju o vakcinaciji, prenosi CDM. 

U drugim oblastima lokalne vlasti produžile su rok za obaveznu predaju potvrda o vakcinaciji za nekoliko dana.




(Lejla Trle) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.