15.3.2019. 8:04
0
Masakr na Novom Zelandu: U masovnoj pucnjavi u džamijama ubijeno 40 vjernika, poznat identitet napadača
U oružanom napadu na dvije džamije u novozelandskom gradu Kristčurču jutros je ubijeno je više od 30 osoba, a zasad je uhapšeno nekoliko osumnjičenih napadača, potvrdila je tamošnja policija.
- Uhapsili smo jednu žensku i tri muške osobe koje dovodimo u vezu s ovim napadima, izjavio je policijski načelnik Majk Buš (Mike Bush) na vanrednoj konferenciji za novinare na kojoj nije mogao potvrditi tačne okolnosti događaja, kao ni broj žrtava, ali prema izvještajima lokalnih medija i tvrdnjama svjedoka, poginulo je 40 osoba, javlja BBC 

Sve džamije, škole i neke druge institucije u gradu su zatvorene, a svim građanima koji su u centru grada naređeno je da ostanu u zatvorenim prostorima do daljnjega. 

"New Zealand Herald" javlja da je među uhapšenima jedan državljanin Australije koji je navodno na internetu nedavno objavio svojevrsni manifest najavljujući krvoproliće, a sve ukazuje da je riječ o ekstremno desnom radikalu zadojenom antiimigrantskom ideologijom. Radi se o 28-godišnjem Brentonu Tarantu (Tarrant).  

Drugi svjedoci navode da su napadači u džamiji Al-Noor, u centru Kristčurča, prvo ušli u prostoriju za molitvu namijenjenu muškarcima, a zatim su nastavili s krvoprolićem u prostoriji namijenjenoj ženama.

Policija je potvrdila da je u vozilima koja su koristili napadači otkrivena veća količina eksploziva i improviziranih eksplozivnih naprava. 

Jedan od svjedoka je rekao da je prilikom napada korišteno automatsko oružje da se među ubijenima nalaze najmanje jedna žena i dijete. 

Mohan Ibrahim, jedan od svjedoka, rekao je "New Zealand Heraldu" da se u džamiji još uvijek nalaze njegovi prijatelji. 

- Zvao sam ih, ali se s mnogima još nisam čuo. Bojim se za njihove živote - rekao je. 

- Čuo sam tri rafala, zatim nakon desetak sekundi ponovo je počeo pucati. Onda su ljudi počeli da istrčavati iz džamije. Mnogi su bili krvavi - kazao je Palestinac, piše Avaz.


 (Alen Avdić)
 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.