19.3.2019. 8:45
0
Terorista sa Novog Zelanda počeo planiranje masakra nakon putovanja u Francusku
On se divio i britanskom fašisti Osvaldu Mosliju, koji je 1932. godine osnovao Uniju fašista u Velikoj Britaniji.

Napad u Kristčurču dogodio se na drugoj strani svijeta,a ubica Brenton Tarant (Tarrant) izjavio je da je počeo planiranje masakra nakon putovanja u Francusku, inspiriran idejama koje su se iskristalizirale u desničarskom diskursu širom Evropske unije.

Ubica porijeklom iz Australije u svom manifestu je na 73 stranice objasnio namjeru da ubija muslimane, a ovaj dokumet je pun referenci na događaje u Evropi, evropske figure i ideje, a to se prije svega ogleda u njegovom naslovu, piše "Politico".

Izraz "velika zamjena" je izveden iz teze koju je 2011. objavio francuski desničarski intelektualac Reno Kami (Renaud Camus).

On je u istoimenoj knjizi, koja se slabo prodavala i nije naišla na dobre kritike, govorio o tome kako na mjesto francuske bijele populacije dolaze muslimanski imigranti koji masovno pristižu iz njenih bivših kolonija u Sjevernoj Africi.

Međutim, jasno je da je Kami postao popularan kod ultradesničara. Prema manifestu koji je napisao, ubica je proveo neko vrijeme u Francuskoj 2017. godine, a iskustvo u ovoj zemlji i njegovo izlaganje glasinama koje je čitao o muslimanima, učvrstilo ga je u odluci da izvrši ubistva.
- Godinama sam slušao i čitao o invaziji nebalaca na Francusku, mnoge od tih glasina i priča za koje sam vjerovao da su pretjerivanja, stvorene su da bi se potisnuo politički narativ. Ali kada sam stigao u Francusku, otkrio sam da te priče ne samo da su istinite, nego i duboko potcijenjene. U svakom francuskom mjestu, u svakom francuskom gradu bili su tu osvajači - napisao je Tarant u svom manifestu, prenosi Avaz.

 Kako navodi "Politico", jezik koji on koristi zvuči kao odjek riječi francuske ultradesnice i nema sumnje da je period proveden u Evropi utjecao na njegovu ideologiju.

On se divio i britanskom fašisti Osvaldu Mosliju (Oswald Mosley), koji je 1932. godine osnovao Uniju fašista u Velikoj Britaniji, a također je izraženo i njegovo obožavanje norveškog masovnog ubice Andersa Brejvika (Breivik) i konačno, Tarant sebe opisuje kao fašistu, a sve ukazuje na ideologiju koja je nastala tokom njegovog boravka u Evropi, zaključuje "Politico".




(Lejla Trle) 

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.