20.3.2019. 14:28
0
Mediji sa Novog Zelanda u petak će emitirati ezan
Premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern izjavila je u intervjuu za Al Jazeeru da je odmah nakon napada na dvije džamije prošloga petka počela raditi na tome da se osigura bezbjedno okruženje za muslimane u novozelandskim džamijama.

Dodala je da će mediji ove zemlje emitirati ezan u petak i da će se održati komemoracija za žrtve masakra u kojem je poginulo pedeset osoba i skoro jednak broj ranjeno.

"Masakr u Christchurchu je individualni teroristički akt koji je šokantan, čija su meta bili Novozelanđani koji su se okupili radi molitve na sigurnom mjestu", izjavila je Ardern za Al Jazeeru u svom prvom intervjuu za medije.

Ova zvaničnica je oštro osudila ideologiju napadača iz Christchurcha za koju kaže da je neprihvatljiva.

Na pitanje o vraćanju tijela žrtava masakra njihovim porodicama, Ardern je izjavila da vlasti to smatraju svojim prioritetom, dodavši: "Svjesni smo islamskog učenja vezano za ukopavanje tijela umrlih i sarađujemo s liderima islamske zajednice kako bi se ispoštovale želje porodica žrtava".

Novozelandska zvaničnica je rekla da će mediji njene zemlje emitirati ezan u petak, nedjelju dana nakon masakra, kao i da će se održati dvije minute šutnje za žrtve, a zatim i komemoracija na kojoj će, kako se očekuje, učestvovati lideri iz cijelog svijeta.

Ardern je priznala da u Novom Zelandu postoji manjina koja dijeli istu ideologiju s izvršiteljem masakra, iako je on državljanin Australije, naglasivši da će vlasti preuzeti na sebe odgovornost očuvanja reputacije Novog Zelanda kao mirne i inkluzivne nacije.

Novozelandska premijerka je dodala da je njen odnos prema porodicama žrtva s kojima je podijelila bol i tugu jedna od osnovnih vrijednosti novozelandskog društva, čime se želi suprotstaviti radikalnoj desnici ili bilo kojoj ideologiji protivnoj vrijednostima novozelandskog naroda, a koje odbacuju nasilje i radikalizam.

Premijerka Ardern je objasnila da je još od prvog trenutka napadača opisala kao teroristu, budući da je ono što je učinio bio namjerni i izravni teroristički čin protiv muslimana u zemlji, zbog čega je to bio prikladan opis takvih dešavanja.

Istakla je da će njena Vlada izmijeniti zakone o posjedovanju oružja zbog rupa koje se u njemu nalaze, što je iskorišteno za izvođenje masakra na dvije džamije.

Dodala je da će stanovnici Novog Zelanda koji posjeduju oružje za legalne svrhe podržati izmjenu ovog zakona.

(Patria / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.