22.3.2019. 12:17
0
Austrijski biskupi o Bleiburgu: Kod nas se kaže da je to fašistički skup
Na Austrijskoj biskupskoj konferenciji jedna od tema bila je i zabrana mise na Bleiburg.

Predsjednik Austrijske biskupske konferencije Christoph Schonborn potvrdio je da su se vodili razgovori s Hrvatskom biskupskom konferencijom.

- Nadbiskup Puljić mi je pisao, dugo smo telefonirali. Podsjetio sam ga da je Klagenfurtska biskupija nadležna za to pitanje, nije Biskupska konferencija nadležna. O komemoraciji postoji odluka Hrvatskog sabora i HBK. No Biskupija u Austriji je nadležna za jedno pitanje, a to je održavanje mise. Normalno je da jedna biskupija pita drugu za održavanje mise. Odluka je bila negativna. Biskupija ne može zabraniti ljudima da dođu tamo, ovo se odnosi samo na misu - rekao je Schonborn. 

Dodao je da ima sugestiju za Hrvatski sabor i HBK. 

- Blajburg je bolno razdoblje u historiji Hrvatske s puno hiljada mrtvih, ali istovremeno je historija kompleksna. Ja sam porijeklom iz Češke, mi smo progonjeni i tek nakon 80 godina o tome možemo iskreno razgovarati, mi Česi koji smo protjerani i Nijemci. Možemo razgovarati s HBK uz komisiju historičara. To nam treba za daljnje korake -kazao je Schonborn. 

Dodao je kako se u Austriji gleda na Bleiburg kao na fašistički skup. 

- U Austriji se kaže da je riječ o fašističkom okupljanju, a u Hrvatskoj je to historija predaka. Ja bih doista preporučio, to je molba HBK i Saboru, dajte da pokušamo zajedno obraditi tu kompleksnu historiju, to je jako važan proces koji će spriječiti da se ta tema instrumentalizira od raznih grupa. To ne želimo - poručio je predsjednik Austrijske biskupske konferencije, prenosi Avaz.


(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.