28.3.2019. 8:57
0
Migranti oteli brod kod obala Libije, malteška vojska danas vratila kontrolu nad brodom
Malteške oružane snage saopćile su danas da je tim za specijalne operacije preuzeo kontrolu nad teretnim brodom koji su u srijedu oteli migranti kod obala Libije.

Teretni brod s migrantima i članovima posade sada je na putu ka malteškoj luci,prenosi AP.

Malteška vojska saopćila je da je kontrola nad brodom vraćena kapetanu i da će brod imati pratnju na putu do Malte gdje će migranti biti predati policiji radi istrage.

Više od 100 migranata otelo je sinoć kargo brod koji ih je prethodno spasio kod obala Libije, zahtijevajući od članova posade da ih prevezu do Malte.

Pretpostavlja se da su migranti odlučili da brod otmu nakon što im je posada saopćila da će ih odvesti nazad u Libiju te su prisilili  posadu da preusmjeri brod prema  Evropi.

Nakon otmice broda talijanski ministar unutarnjih poslova  Mateo Salvini izjavio je kako je na brodu 120 migranata, a talijanske vlasti su saopćile da neće dopustiti ulazak broda s migrantima u svoje teritorijalne vode.

Salvini je identificirao brod kao turski naftni tanker El Hiblu 1 koji je spasio oko 120 ljudi. Potom su migranti preusmjerili pravac  kretanja broda što je, rekao je Salvini, "prvi čin piratstva na otvorenom moru s migrantima".

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.