2.4.2019. 18:23
0
BBC emitirao film o Ratku Mladiću
U BBC-ijevom dokumentarcu o sudskom procesu protiv Ratku Mladiću, bivši komandir Vojske Republike Srpske je prikazan kao čovjek koji je bio u srcu najtežeg zločina na tlu Europe, nakon Drugog svjetskog rata.

Kako je objavljeno na stranicama BBC-a, Haaški tribunal je proglasio Ratka Mladića krivim za genocid i zločine protiv čovječnosti te ga osudio na doživotnu kaznu zatvora.

''Mladić je bio jedan od najzloglasnijih faktora tokom rata u BiH te je postao sinonim ta nemilosrdnu opsadu Sarajeva u kojoj je ubijeno ili ranjeno više od 15.000 ljudi, te za ubistvo više od 7.000 bosanskih muslimana (muškaraca i dječaka) u Srebrenici. Srebrenički masakar će postati poznat kao najteži zločin počinjen na europskom tlu poslije Drugog svjetskog rata.

Dokumentarac prikazuje Mladića kao direktnog učesnika u zločinu kada su srpske snage preuzele kontrolu nad gradom te je nadgledao rastavljanje muškaraca od žena'', prenosi BBC.

“Gledao je žrtve direktno u oči i obečao da im se ništa nažao neće desiti”, piše u opisu dokumentarca.

''Tokom pet godina, koliko je trajalo snimanje dokumentarca, režiseri Henry Singer i Rob Miler su imali do sad nezabilježen uvid u rad tužilaštva i odbrane u jednom od najznačajnijih procesa poslije Nirnberškog procesa. Također su razgovarali sa svjedocima tužilaštva i odbrane.

Radeći pod nezapamćenim pritiskom, tužilaštvo je nosilo breme dostizanja pravde za hiljade Mladićevih žrtava, s druge strane, Mladićeva odbrana je shvatala optužnicu protiv svoga klijenta ne samo kao individualnu optužnicu, već kao optužnicu protiv cijelog srpskog naroda koji živi u Bosni.


Ekipa dokumentarnog filma je također boravila sa Mladićevim pristalicama koji se svake godine okupljaju u njegovom rodnom mjestu gdje slave i stvaraju mit od čovjeka kojeg smatraju spasiocem srpskog naroda. Mladićeva supruga i sin redovno posjećuju ove skupove, a njegov sin je pobliže upoznao ekipu filma sa Mladićevim pristalicama koji odbacuju navode suda te veličaju jednu drugačiju sliku o Mladiću kao časnom čovjeku od integriteta.

Proces protiv Mladića također je i posljednji koji je vođen u Haaškom tribunalu. Konsekventno, dokumentarni film postavlja i važno pitanje o samom tribunalu koji je osudio čak 161 optuženika za ratne zločine, a to je – može li se zaista reći da je tribunal donio mir i pomirenje u BiH'', piše BBC, a prenosi N1.


(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.