3.4.2019. 14:06
0
Vijeće sigurnosti UN-a potvrdilo predanost cilju nuklearnog neširenja
Vijeće sigurnosti UN-a potvrdilo je obavezivanje na provedbu ciljeva iz Sporazuma o nuklearnom neširenju (NPT), jedinog sporazuma koji sadrži zakonski obavezujuće odredbe o nuklearnom razoružanju.

Članice Vijeća izrazile su to obavezivanje nakon sastanka o podršci NPT-u uoči konferencije razmatranja sporazuma u 2020.

U saopćenju za javnost objavljenom nakon sastanka, članice su potvrdile "predanost promicanju ciljeva NPT-ja kao kamena temeljca režima nuklearnog neširenja, razoružanja i miroljubivog korištenja nuklearne energije". 

One su istaknule potrebu pune provedbe sporazuma i obaveza preuzetih njegovim prihvatanjem radi realiziranja nuklearnog i potpunog razoružanja. 

NPT, potpisan u 1968. i koji je stupio na snagu u 1970., ima za cilj sprečavanje širenja nuklearnog oružja i tehnologije naoružanja, promoviranje saradnje na miroljubivom korištenju nuklearne energije i unapređenje cilja potpunog razoružanja. 

Sporazum koji je prihvatila 191 država predstavlja jedini zakonski obavezujući međunarodni ugovor, s ciljem razoružanja država nuklearnih sila, prenosi Xinhua.


(FENA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.