7.4.2019. 21:10
0
Prošlo 25 godina od genocida u Ruandi: Ubijeno oko 800.000 ljudi
Ruanda je u nedjelju obilježila 25 godina od genocida u kojem je ubijeno oko 800.000 stanovnika ove zemlje.

Obraćajući se prisutnima na komemoraciji, predsjednik Paul Kagame kazao je da je nemoguće u potpunosti razumjeti usamljenost i bijes preživjelih, 'ali ih iznova molimo da žrtvuju neophodno kako bi dali novi život našoj naciji. Emocije moramo zatvoriti u kutiju.'

Pokolj koji je trajao tri mjeseca, počeo je 6. aprila 1994., nakon što su tadašnji predsjednik Ruande Juvenal Habyarimana i predsjednik Burundija Cyprien Ntaryamira, obojica pripadnici Hutua, izgubili život nakon što je oboren avion u kojem su letjeli iznad Kigalija.

Odgovorni za pad aviona nikada nisu identificirani.

U masovnim ubijanjima koja su uslijedila odmah nakon pada aviona, a koja su počinili Hutu ekstremisti, život je izgubilo 800.000 Tutsija i umjerenih Hutua.

'1994. nije bilo nade, samo tama', kazao je Kagame u svom obraćanju u memorijalnom centru gdje je zakopano oko 250.000 žrtava.

'Danas, svjetlost izvire iz ovog mjesta. Kako to? Ruanda je ponovo postala porodica', naglasio je 61-godišnji predsjednik Ruande Paul Kagame koji je 1994. predvodio pobunjeničke snage koje su zaustavile pokolj.

Međunarodni krivični sud (ICC) je nastao iz tribunala upravo da bi istraživao i sudio odgovornima za zlodjela počinjena u Ruandi i balkanskim ratovima devedesetih godina, piše Reuters.

U poslijepodnevnim satima, zvaničnici su se pridružili povorci u maršu sjećanja od parlamenta do Amahoro državnog stadiona gdje je UN u vrijeme genocida pokušavao zaštititi Tutsije.

Komemoraciji je prisustvovalo oko deset državnika, uključujući predsjednika Evropske komisije Jean-Claude Junckera.   

(NAP / Haris Ahbabović / Video: AFP)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.