8.4.2019. 17:56
0
Vladimir Putin: Prva turska nuklearna elektrana Akkuyu u rad bi trebala biti puštena do 2023. godine
Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je kako saradnja s Turskom u vojno-tehničkom sektoru traje i da su u toku razgovori i o kompletiranju isporuke sistema S-400 Turskoj.

Putin je govorio u Moskvi prije sastanka Vijeća visoke saradnje (UDIK) kojem će prisustvovati zajedno s turskim kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Ruski predsjednik je pojasnio kako je na sastanku s Erdoganom razgovarao o prioritetnim temama u odnosima dviju zemalja, javlja agencija Anadolija. 

- Donijeli smo odluku da razvijamo odnose u okvirima čvrste i napredne saradnje - kazao je Putin.

Dodao je i kako je na sastanku Tursko-ruske grupe za zajedničko strateško planiranje, a kojem su prisustvovale delegacije dviju zemalja, jedna od glavnih tema bila situacija u Siriji.

- Rusija i Turska, kao garanteri procesa u Astani, ulažu velike napore u cilju poboljšanja situacije u Siriji. Nastavljamo aktivnosti u vezi s ustavnom komisijom u Siriji - rekao je Putin.

Najavio je i mogućnost povećanja obima trgovinske razmjene dviju zemalja.

- Naša saradnja u energetskom sektoru je dobila strateški značaj. S aspekta isporuke ruskog prirodnog gasa Turskoj, značajan je i projekt Turski tok. Završeno je spajanje podvodnog i kopnenog dijela. U toku su radovi kako bi Turski tok bio završen do kraja godine - rekao je Putin.

Ruski predsjednik je pojasnio kako su u toku i aktivnosti kako bi prva turska nuklearna elektrana Akkuyu u rad bila puštena do 2023.

Dodao je kako je, za ostvarivanje tog cilja, potrebno potpisati sporazume s turskim investitorima.

Istakao je kako je nastavljena i saradnja na vojno-tehničkom polju.

- Osim o vojno-tehičkoj saradnji u toku su i razgovori o kompletiranju isporuke sistema S-400 Turskoj. U toku su razgovori i o isporuci modernog ruskog oružja Turskoj - rekao je Putin.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.