28.4.2019. 9:18
2
Erdogan kaže da je izgubio izbore zbog potkopavanja iz stranke
Nakon gubitaka na izborima turski predsjednik Tayyip Erdogan obećao je da će "pozvati na odgovornost" sve članove koji bi mogli pokušati oslabiti njegovu Stranku pravde i razvitka (AKP).

"Teško je progutati ono što su neki ljudi učinili iznutra", rekao je Erdogan na stranačkom skupu u Ankari ne imenujući nijednog dužnosnika.

Kaže kako će pozvati sve na odgovornost

"Ono što se događa u pokrajinama, u okruzima, sve te informacije dolaze do nas. Pozvat ćemo ih na odgovornost kada za to dođe vrijeme. Nećemo ih nositi na leđima", rekao je.

Erdoganove opaske uslijedile su nakon rijetkih oštrih kritika bivšeg premijera i predsjednika AKP-a Ahmeta Davutoglua poslije gubitaka na izborima.

Davutoglu je 22. aprila izdao dugačko priopćenje na društvenim mrežama u kojem je za izborni neuspjeh okrivio promjenu politike AKP-a i savez s ultranacionalistima.

Erdogan nije rekao koje će mjere konkretno poduzeti.

Izgubio Istanbul

Na lokalnim izborima 31. marta Republikanska narodna stranka (CHP) dobila je nadzor nad Ankarom, turskim glavnim gradom, i Istanbulom, gospodarskim središtem zemlje, kojima je konzervativni islamistički AKP vladao 25 godina.

Erdogan i AKP su, žaleći se na prijevare na izborima u Istanbulu, zatražili ponovno glasanje. Vrhovno izborno vijeće Turske (YSK) trebalo bi za nekoliko dana presuditi o tim navodnim nepravilnostima.

Erdogan je u subotu rekao kako će njegova stranka nastaviti pravnu bitku protiv onoga što je nazvao "organiziranom kampanjom" da se "ukradu" izbori u Istanbulu, prenosi Index.hr.


(Amila Alijagić)

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.