3.5.2019. 22:30
0
EU osudila napade Assadovih snaga na Idlib
Evropska unija (EU) osudila je napade snaga sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i njegovih saveznika na regiju sirijskog Idliba, te je poručeno kako narod u toj regiji koji dugo vremena trpi bol i da više nije u stanju to podnositi.

Iz Ureda glasnogovornika Evropske komisije navedeno je kako je nakon napada na regiju Idliba i sjever grada Hame u značajnoj mjeri povećana napetost u tom dijelu Sirije, javlja agencija Anadolija.  

- Civilno stanovništvo u regiji, koje dugo vremena trpi bol, više nije u stanju da podnosi taj rizik - navedeno je u saopćenju. 

Naglašeno je kako sve strane u Siriji zaštitu civilnog stanovništva trebaju smatrati prioritetnim. Istaknuta je i važnost osiguranja kontinuirane dostave humanitarne pomoći u regiji. 

Navodi se kako su zračni napadi na Idlib ugrozili živote više od 3 miliona civila koji žive u regiji. 

Idlib je jedna od najvećih enklava pod kontrolom opozicije u Siriji. Uz posredstvo Turske i Rusije u Sočiju je u septembru prošle godine postignut dogovor o primirju u Idlibu i uspostavi deeskalacijske zone za civile. 

Shodno dogovoru, opozicione snage su u oktobru povukle teško naoružanje iz regije, a snage odane Assadovom režimu svakodnevno krše dogovor i izvode artiljerijske i zračne napade u toj regiji.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.