7.5.2019. 20:28
0
Međunarodna organizacija za migracije traži oslobađanje zarobljenih u Jemenu
Međunarodna organizacija za migracije (IOM) zatražila je danas da se oslobodi više od 3.000 migranata, uglavnom Etiopljana, koje vlasti drže u nehumanim uvjetima u dva centra u južnom Jemenu.

Zarobljeni su već dvije sedmice u gradu Adenu i u susjednoj pokrajini Ladž koji su pod kontrolom međunarodno priznate vlade koju podržavaju Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati. 

Koalicija se bori protiv pobunjenih Hutija povezanih s Iranom koji kontroliraju glavni grad Sanu i druge velike urbane centre nakon više od četiri godine rata.

- Oko 3.000 migranata i dalje je zatočeno u dva privremena centra u Adenu i Abidžanu - rekao je portparol IOM-a Joel Millman na konferenciji za novinare u Ženevi. 

IOM je prošle sedmice rekao da su stražari 30. aprila pucali na migrante zatočene na sportskom stadionu, da su dva migranta zadobila rane od metaka, zbog čega će tinejdžer vjerovatno ostati doživotno paraliziran. 

Najmanje 14 migranata umrlo je od izbijanja akutne dijareje. Hiljade migranata svake godine dolaze u Jemen s Roga Afrike, bježeći od suše i nezaposlenosti i nadajući se plaćama dostupnim u zaljevskim zemljama, prenosi Avaz.


(Amila Alijagić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.