7.5.2019. 20:44
0
Orban na sastanku s Trumpom o koordinaciji antimigracijske pozicije: Afrika želi srušiti naša vrata, a Brisel nas ne brani
Predsjednik SAD Donald Trump ugostit će mađarskog premijera Viktora Orbana u Bijeloj kući 13. maja, gdje će razgovarati o trgovini, energetici i nacionalnoj sigurnosti, objavila je Bijela kuća, prenose agencije.

U julu 2016. godine Orban je bio prvi nacionalni lider u Evropskoj uniji koji je podržao Trampa u američkoj izbornoj kampanji.

Nakon što se vratio na vlast 2010. godine, Orban se suočio s oštrim kritikama administracije bivšeg predsjednika Baracka Obame zbog slabljenja demokratije i vladavine prava.

U posljednjih nekoliko mjeseci došlo je do preokreta u odnosima SAD i Mađarske, u bilateralnom sporazumu o saradnji u oblasti odbrane koji je potpisan početkom aprila i ranijim najavama o planovima Mađarske da kupi američke rakete srednjeg dometa kako bi se poboljšala zračna odbrana zemlje, navela je agencija.

Orban je na južnoj granici Mađarske sagradio oštru žicu da bi zaustavio izbjeglice koje su putovale iz Srbije i Hrvatske tokom vrhunca izbjegličke krize. 

Trump, također, nastoji izgraditi granični zid na američko-meksičkoj granici zauzimajući oštar stav o imigraciji.

- Afrika želi srušiti naša vrata, a Brisel nas ne brani - rekao je Orban 2018. 

Trump je, također, govorio o "invaziji" na južnoj granici svoje zemlje.

Mađarski ministar vanjskih poslova izjavio je u nedjelju kako će sastanak omogućiti Trumpu Orbanu da koordiniraju svoje antimigrantske pozicije.



(FENA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.