11.5.2019. 17:53
0
Malteški brod spasio 80 migranata na Mediteranu
Malteška patrolna brodica spasila je grupu od 85 migranata kasno u petak te će ih dovesti na Maltu u subotu, objavile su tamošnje snage bezbjednosti, prenosi Hina.

Vojska je objavila da su migranti većinom iz sjeverne i istočne Afrike te da su plovili drvenim brodom.

Malta u Evropskoj uniji predvodi napore da se migranti spašeni na Mediteranu raspodijele po zemljama članicama, otkako je Italija spasilačkim brodovima zabranila ulaz u svoje luke.

Italijani ne dozvoljavaju ulaz u svoje luke

Najnoviji slučaj uključivao je nevladin spasilački brod „Alan Kurdi“ koji je pokupio 60 migranata te mu je bio odbijen ulaz u italijanske luke.

Naknadno je brodu Kurdi ipak odobren ulaz na Maltu 13. aprila te su migrante podijelili između Njemačke, Francuske, Portugalije i Luksemburga.

Evropski povjerenik za migracije Dimitris Avramopoulos posjetio je Maltu u utorak i pohvalio napore ostrvske nacije u borbi s nezakonitim migracijama u Mediteranu, prenosi CDM.


(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.