31.5.2019. 22:04
0
Merkel: SAD ostaju najvažniji partner za Njemačku izvan Evrope
Sjedinjene Američke Države su za Njemačku i dalje najvažniji partner izvan Evrope, ali u najvažnijim pitanjima još uvijek postoje nesuglasice, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel uoči susreta s američkim državnim sekretarom Mikeom Pompeom u petak u Berlinu.

U sapćenju za medije prije razgovora s Pompeom Merkel je jasno je stavila do znanja da želi razgovarati o različitim problemima, ali u duhu partnerstva.

- Svijet je u velikoj nevolji. Postoji niz problema kao što su situacija u Siriji, Libiji i Urkajini. Iznad svega je spor s Iranom oko nuklearne politike. Tema razgovora bit će i saradnja u borbi protiv terorizma- istakla je kancelarka.

Sjedinjene Države bile su i ostale najvažniji njemački partner izvan Evrope, naglasila je Merkel.

- To se pokazuje kroz desetljeća partnerstva i prijateljstva, koje nam danas treba više nego ikada, u 21. stoljeću - rekla je Merkel.

Njemačka i SAD su razmjestile znatan broj vojnika u Afganistan, naglasila je kancelarka, pa stoga će s Pompeom razgovarati i o situaciji na terenu, objavljeno je na službenoj stranici njemačke vlade.


(FENA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.