14.6.2019. 19:14
0
Žene u Švicarskoj traže veća prava
Žene širom Švicarske u petak su pokrenule protrste protiv, kako navode, neprihvatljivo sporog kretanja njihove zemlje u pravcu spolne ravnopravnosti.

Današnji protesti uslijedili su 28 godina nakon sličnih protesta kada je pola miliona žena izašlo na ulice švicarskih gradova 1991. godine. 

Švicarkinje se dugo zalažu da se ubrza proces ostvarenja spolne ravnopravnosti.

One su se pridružile milionima drugih žena u Evropi nakon Prvog svjetskog rata, 1918. godine,  zahtijevajući pravo glasa - ali ga nisu dobile do 1971.

Do protesta 1991. godine nije bilo žene u švicarskoj vladi, niti obaveznog porodiljskog bolovanja.

Švicarski Ustavni sud naredio je Appenzellu, posljednjem švicarskom kantonu koji je odbio dati ženama pravo glasa, da promijeni svoju politiku, prenosi BBC.


(Fena/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.