22.6.2019. 14:48
0
Najmanje 81 Palestinac povrijeđen u sukobima s izraelskim snagama u pojasu Gaze
Najmanje 81 Palestinac je povrijeđen u petak popodne tokom sukoba između palestinskih demonstranata i izraelskih vojnika na istoku pojasa Gaze, u blizini granice s Izraelom, saopćili su medicinski radnici.

Ashraf al-Qedra, portparol ministarstva zdravstva u Gazi, izjavio je novinarimaa da je 79 ljudi, kao i dvoje službenika hitne pomoći zadobilo povrede raznog stepena u sukobima s izraelskim vojnicima na istoku pojasa Gaze.

Lokalni mediji i očevici javili su da su se deseci palestinskih demonstranata sukobili s izraaelskim vojnicima stacioniranim u pograničnoj regiji.

Oni navode da su se palestinski demonstranti okupili u blizini granice, mašući palestinskim zastvama i uzvikujući parole protiv Izrala, te bacajući kamenice na vojnike u pograničnoj regiji.

Vojnici su ispljivali suzavac, gumene metke i bojevu municiju kako bi udaljili demonstrante od granične ograde, saopćili su očevici, koji su dodali da je nekoliko demonstranata povrijeđeno.

Demonstranti su učestvovali u redovnim sedmičnim antiizraelskim protestima, poznatim pod nazivom "Veliki marš za povratak", koji su pokrenuti u martu prošle godine. 

Organizatori protesta saopćili su da će i narednog petka biti održani protesti protiv ekonomske konferencije pod američkim vodstvom u Manami u Bahreinu.

Ministarstvo zdravstva u Gazi ranije je saopćilo da je od izbijanja protesta 30. marta prošle godine, izraelska vojska ubila 306 Palestinaca i ranila više od 17.000 u paljbi iz bojeve municije na istoku pojasa Gaze, prenosi Xinhua.


(FENA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.