22.6.2019. 15:21
0
Visoka povjerenica UN-a za ljudska prava sastala se u Venecueli sa Madurom i Guaidom
Visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet sastala se s venecuelanskim predsjednikom Nicolasom Madurom i opozicionim čelnikom Juanom Guaidom u petak u Caracasu.

Maduro je govorio o "veoma uspješnom sastanku" i insistirao da će "prihvatiti sve sugestije povjerenice", dodajući da će "svi koji krše ljudska prava biti smatrani odgovornim". 

Grupe za ljudska prava i opozicija optužuju državne snage sigurnosti i provladine milicije za ubistva, mučenja i arbitrarna hapšenja u krizom pogođenoj južnoameričkoj zemlji.

- Mi živimo u diktaturi u kojoj se krše ljudska prava - izjavio je Guaido nakon sastanka s Bachelet.

On je ustvrdio da će Visoka komisija UN-a za ljudska prava uspostaviti ured s dvoje službenika u Venecueli kako bi nadzirao situaciju, prije svega u bolnicama.

Guaido, koji se u januaru proglasio prelaznim predsjednikom države, uživa podršku desetaka zemalja u svojoj kampani svrgavanja Madura. Aktuelni šef države osvojio je drugi mandat na spornim izborima u prošloj godini i vlada zemljom u vrijeme teške ekonomske i političke krize.

Bachelet, bivša čileanska predsjednica, napustila je Caracas nakon jučerašnjih sastanaka.

UN procjenjuju da je sedam miliona Venecuelanaca u potrebi za humanitarnom pomoći. Milioni ljudi napustili su zemlju zbog nestašica hrane i lijekova, te političkih nemira, prenosi dpa.

(FENA/Amila Alijagić)

Venecuela
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.