2.7.2019. 10:34
0
Novi zakoni daju australskoj vladi ovlasti da blokira pristup websiteovima
Australska radna grupa preporučila je uvođenje novih kontraterorističkih zakona koji bi vladi dali veće ovlasti u blokiranju pristupa websiteovima.

The Guardian Australia u ponedjeljak navečer je objavio izvještaj australske radne grupe o borbi protiv ekstremističkih nasilnih materijala postavljenih online, nakon napada vatrenim oružjem na džamije u novozelandskom gradu Christchurchu.

Radna grupa, sastavljena od predstavnika telekomunikacijskih kompanija, vlade, društvenih mreža i ostalih grupa kojih se to tiče, objavila je kratkoročno rješenje za bavljenje problemom postavljanja nasilnih materijala na internetu, prenosi Xinhua.

Na osnovu prijedloga, pružaoci internet usluga (ISP) blokirat će sadržaj po naređenju komesara za sigurnost na internetu, s popratnim stranicama koje poručuju korisnicima koji pokušavaju doći do spornih websiteova zašto su blokirani.

Australski premijer Scott Morrison poduzeo je akcije na suzbijanju širenja nasilnih i ekstremističkih online sadržaja nakon napada u Christchurchu, u kojima je 51 osobu ubio Australac Brenton Tarrant.

Napad je bio uživo prenošen na Facebooku 17 minuta, a manifest koji pojašnjava motive ubice također je postavljen na internetu. Oba sadržaja podijeljena su više miliona puta.


(Fena/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.