6.7.2019. 17:18
0
Sahranjeno 14 ruskih mornara koji su poginuli u požaru u podmornici
Četrnaest mornara koji su poginuli u požaru u jednoj od istraživačkih podmornica ruske mornarice sahranjeni su u subotu u St. Petersburgu.

Mornari su poginuli kada je u ponedjeljak izbila vatra u još neimenovanoj podmornicu u Barencovom moru. Ruski zvaničnici odbili su objaviti detalje tragedije, pozivajući se na tajnovitost misije u kojoj je podmornica bila. 

Ministarstvo odbrane saopćilo je da su mornari preminuli od udisanja otrovnih gasova izazvanih vatrom. Neki od njih su preživjeli požar, ali vojska nije navela o kojem se broju preživjelih radi. Zvaničnici nisu imenovali podmornicu na nuklearni pogon, ali su ruski mediji javili da je riječ o najtajnovitijoj ruskoj podmornici, Lošarik.

Četraest mornara sahranjeno je na groblju u St. Petersburgu. Medijima nije bilo dopušteno da prisustvuju memorijalnoj službi u lokalnoj crkvi kojoj su prisustvovali vodeći vojni zvaničnici i mornarički oficiri.

Novinarima je dopušteno da posjete groblje nakon sahrane. Četrnaest svježih grobova iskopano je pokraj grobova nekih od članova posade podmornice Kursk, koja je potonula tokom mornaričkih manevara 2000. godine, u kojoj je poginulo 118 mornara, u najtežoj katastrofi ruske mornarice.

Neki od članova rodbine 14 mornara ostali su na groblju, paleći svijeće i odajući počast poginulima minutom šutnje, prenosi AP.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.