14.7.2019. 20:08
0
Moskva odbila pregovore o predaji dva otoka Japanu, evo i zašto
Rusija je odbila da razgovara o potencijalnoj predaji dva od četiri južna Kurilska otoka Japanu kao dio pregovora o potpisivanju mirovnog sporazuma.

Pozivajući se na izvor blizak procesu pregovora, agencija piše da je jedan od razloga odbijanja razgovora o takvoj mogućnosti povezan sa vojnim savezom Japana i SAD.

Mediji ističu da je odbijanje Moskve posljedica zabrinutosti da bi mogući kompromis u vezi sa pitanjem teritorija mogao da ima suprotan efekt na nivou podrške stanovništva Kurilskih ostrva ruskim vlastima, prenijele su agencije.

Rusija i Japan vode mirovne pregovore još od sredine 20. vijeka. Nakon Drugog svjetskog rata, Kurilska ostrva su pripojena Sovjetskom Savezu, a Japan je doveo u pitanje status ostrva Iturup, Kunašir, Šikotan i Habomaj.

Strane su se tokom samita Rusije i Japana u Osaki krajem juna usaglasile da nastave sa naporima čiji je konačan cilj potpisivanje mirovnog sporazuma, koji još uvijek nije zvanično potpisan nakon Drugog svjetskog rata .

Bitno je istaći arhipelag poznat kao Kurili čini niz od 56 otoka u Tihom oceanu koja se pružaju od ruskog poluotoka Kamčatke do japanskih otoka Hokaido. Južni dio Velikog Kurilskog kamen je spoticanja u odnosima između Rusije i Japana.


(SRNA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.