17.7.2019. 18:21
0
Evropska komisija otvara detaljnu istragu o Amazonu
Evropska komisija objavila je da otvara detaljnu istragu o američkom gigantu u online trgovini Amazonu zbog sumnje da krši evropske mjere za zaštitu konkurencije, koristeći podatke nezavisnih prodavaca koji prodaju preko njegovog sajta.

"Odlučila sam vrlo pažljivo da razmotrim trgovinsku praksu Amazona i njegovu duplu ulogu kao mjesto trgovanja i prodavca, da provjerim da li ta kompanija poštuje propise EU za zaštitu konkurencije", rekla je evropska komesarka za ta pitanja Margrethe Vestager u saopštenju. 

Dankinja, čija služba je već istraživala rad Apple-a, Facebook-a, Google-a i Amazona, na meti je kritike američkog predsjednika Donalda Trumpa koji je optužuje da mrzi SAD zato što je više puta izrekla kazne američkim firmama. Amazon je u emailu proslijeđenom France press-u naveo da će u potpunosti sarađivati sa Evropskom komisijom.

Amazon prodaje direktno proizvode preko svog internet sajta, ali takođe stavlja na raspolaganje nezavisnim prodavcima mjesto na tržištu nazvanom Marketplace, preko koga oni mogu da prodaju potrošačima.

"Pružajući tržišni prostor nezavisnim prodavcima Amazon stalno skuplja informacije o aktivnostima koje se sprovode na njegovoj platformi", navela je Komisija. 

Otvaranje ove detaljne istrage uslijedilo je poslije preliminarne istrage počete prije nekoliko mjeseci gdje se pokazalo da američki gigant koristi osjetljive podatke o prodavcima, njihovim proizvodima i transakcijama u svjetlu konkurencije.

"Otvaranje zvanične istrage ne pretpostavlja njen ishod", navela je Evropska komisija mada kazne u slučaju da se utvrdi da se krše antimonopolski propisi Unije mogu da idu i do deset odsto od obrta firme, prenosi N1.


(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.