24.7.2019. 17:48
0
Turci se raduju izboru Johnsona iako je pisao podrugljive pjesme o Erdoganu
Turska slavi što je britanski premijer postao Boris Johnson, praunuk posljednjeg osmanskog ministra unutarnjih poslova, a tamošnji mediji i političari vjeruju da bi ta činjenica mogla ojačati odnose između dviju država, prenosi HINA.

Bivši gradonačelnik Londona praunuk je Alija Kemala, posljednjeg ministra unutrašnjih poslova Osmanskog carstva, pa se mnogi Turci ponose njegovim porijeklom.

Johnson je više puta davao komentare nesklone Turskoj. Bivši londonski gradonačelnik u dva mandata je, prije nego što je postao ministar vanjskih poslova, pobijedio na takmičenju britanskog medija ''Spectator'', koji je nekad i uređivao, za "najuvredljiviju pjesmu" o turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu.

Natjecanje je pokrenuto nakon što je turski čelnik pozvao na kažnjavanje njemačkog komičara koji mu se rugao. Johnson je osvojio nagradu od 1.000 funti za pjesmu u kojoj sugerira da je Erdogan spolno općio s kozom.

Novi britanski premijer je 2016. zahtijevao i da Britanija stavi veto na kandidaturu Turske za članstvo u Evropskoj uniji. Uprkos tome, Johnsona turski mediji često nazivaju "Borisom Turčinom", a sam Erdogan mu je u utorak čestitao na novoj funkciji i naglasio kako će se odnosi dviju zemalja sada popraviti.

"Osmanski praunuk postao premijer", stoji na naslovnoj stranici opozicionih novina ''Sozcu''.

"Premijer porijeklom iz Cankirija", piše ta novina, referirajući se na provinciju u centralnoj Turskoj iz koje dolazi njegov pradjed Kemal.

Kao i njegov turski predak, i Johnson je bio novinar koji je ušao u politiku. Za Kemala se to pokazalo kobnim - u posljednjim danima Osmanskog carstva turski nacionalisti su ga ulovili, mučili i ubili.

Johnsonu je čestitao i turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu, uz videosnimak u kojem turski novinari ispituju budućeg britanskog premijera o njegovom porijeklu, tokom posjete Ankari 2016. godine.

Turska novinska agencija Demiroren prenosi izjavu jednog od stanovnika sela Kalfat u provinciju Cankiri, koji je istaknuo da je velika čast što je neko iz tog mjesta postao premijer, dodavši kako Johnson svoju razbarušenu plavu kosu duguje svojim turskim precima, prenosi Avaz.


(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.