12.8.2019. 12:36
0
Veliki požar istočno od Atine stavljen pod kontrolu
Veliki požar koji se brzo proširio tokom noći na istočna predgrađa Atine stavljen je pod kontrolu u ponedjeljak ujutru.

Vatra se proširila na obronke planine Hymettus, visoke 1.026 metara, koja razdvaja predgrađe Peania od grčke prijestonice. Plamena stihija koja je zahvatila planinu mogla se vidjeti iz Atine u ponedjeljak ujutru. Svjetla za uzbunu svjetilila su s planinskog vrha, na kome je  postavljena vojna baza za komunikaciju i antene vodećih grčkih TV stanica. 

Vatrogasna vozila također su se mogla vidjeti kako se kreću cestom prema planinskom vrhu.

Najmanje 141 vatrogasac u 46 vozila borio se s požarom, a osam specijaliziranih helikoptera pridružilo im se u zoru, saopćile su vlasti.

Portparol vatrogasne službe, koji je tražio da ostane anoniman, kazao je da je vatra izbila među lokalnim kućama i da brigada nije primila nikakav poziv o kućama u plamenu. Dodao je da bi se procjena šteta mogla obaviti nakon suzbijanja vatre. Očevici su saopćili da je jedna kuća teško oštećena.

Portparol je kazao da nema informacije o tome koliko je ljudi pobjeglo iz kuća. Zbog činjenice da je vatra izbila usred noći, vlasti su zatržile od mještana da pozvone navrata svojih susjeda kako bi ih obavijestili o požaru.

Vlasti su upozorile na veliku vjerovatnoću od šumskih požara širom velikih površina Grčke tokom utorka, zbog visokih temperatura i vjetra, prenosi Associated Press.


(Fena/Admir Oručević)

PozarGrcka
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.