28.8.2019. 18:10
0
Snage jemenske vlade zauzele aerodrom u Adenu
Snage jemenske vlade u srijedu su zauzele su aerodrom u Adenu iz ruku južnih separatista, a potom su napale istočna predgrađa tog grada, objavili su tamošnji stanovnici i dužnosnici o ponovnom sukobu koji produbljuje spor između navodnih saveznika u saudijskoj koaliciji.

Snage vlade koju podržava Rijad osvojile su veći dio susjednih gradova koje su im ranije preoteli separatisti koje podržavaju Ujedinjeni Arapski Emirati, prije no što su krenuli prema Adenu, privremenom sjedištu vlasti.

Ministar informiranja Moammar al-Eryani je na Twitteru objavio kako su vladine snage vratile adensku zračnu luku iz ruku separatista, a to su potvrdili lokalni stanovnici. 

"Nacionalna vojska preuzela je kontrolu nad aerodromom u Adenu", rekao je Moammar al-Eryani u postu na Twitteru, prenosi Reuters.

Separatisti i međunarodno priznata vlada predsjednika Abd-Rabbua Mansoura Hadija nominalno su ujedinjeni u koaliciji koju predvodi Saudijska Arabija u borbu protiv jemenskog pokreta Houthija koje podržava Iran. No UAE je u sukobu s vladom jer u njoj sjedi i stranka Islah koja se smatra bliskom Muslimanskom bratstvu, islamističkom pokretu protiv kojeg se ta zalivska država bori na Bliskom istoku i sjeveru Afrike. 

(Fena)

Jemen
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.