30.8.2019. 18:50
0
Italija: Di Maio zauzeo tvrdu pregovaračku poziciju prema Demokratskoj stranci
Čelnik italijanskog pokreta Pet zvijezda, Luigi Di Maio, upozorio je da se njegova stranka neće pridružiti novoj vladi dok se ne usvoji politički program, zauzimajući beskompromisni stav dok se koalicijski pregovori nastavljaju.

Di Maio je, govoreći nakon razgovora s mandatarom Giuseppeom Conteom, izjavio da svaka nova vlada mora podržati inicijative Pet zvijezda, uključujući smanjenje broja parlamentaraca i opoziv koncesija za autoput Atlantia.

- Naši programski ciljevi su jasni. Ukoliko se oni uvedu u program vlade, tada možemo početi. Ako ne, bolje bi bilo da se vratimo izborima  što je ranije moguće - izjavio je Di Maio novinarima.

Tvrdokorni stav Di Maia umanjio je optimizam da bi moglo doći do novog koalicijskog sporazuma, dok je iznenađena Demokratska stranka zatražila od Pet zvijezda da odmah pojasni žele li kolicijski sporazum s njima ili ne.

Prethodna vlada, koju su činili Pet zvijezda i ekstremno desničarska Liga, raspala se nakon što se čelnik Lige Matteo Salvini povukao iz koalicije u nadi da će izazvati prijevremene izbore i profitirati na rastu popularnosti.

Na njegov potez reagovao je, međutim, pokret Pet zvijezda koji je neočekivano saopćio kako je spreman da ostavi po strani dugotrajne animozitete s Demokratima i stvori novu koaliciju, na čijem bi čelu ostao dosadašnji premijer Conte.

Di Maio je, ipak, zauzeo prkosni stav, rekavši da Demokrati trebaju podržati niz političkih inicijativa njegovog pokreta ukoliko žele biti dio vlasti, prenosi Reuters.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.