3.9.2019. 22:10
0
Italija: Članovi 'Pet zvijezda' podržali novu koaliciju za formiranje vlade
Članovi Pokreta Pet zvijezda podržali su predloženu koaliciju s Demokratskom strankom, čime je otvoren put za formiranje nove vlade koja će stupiti na dužnost narednih dana, javlja Reuters.

Na online glasanju ukupno je 79,3 posto pristaša te stranke glasalo za udruživanje snaga s demokratima, dok se 20,7 posto izjasnilo protiv savezništva, rekao je novinarima čelnik stranke Luidi di Maio.

Nakon toga, preostaje da mandatar za sastavljanje nove talijanske vlade Giuseppe Conte završiti rad na novoj administraciji i predstaviti predsjedniku Sergiju Martarelli popis predloženih ministara.

Potom će Conte morati dobiti i povjerenje u oba doma parlamenta.

Dvije stranke još se nisu dogovorile o podjeli funkcija u vladi.


Ranije tokom dana Pokret Pet zvijezda i Demokratska stranka objavili su zajednički politički program za svoju novu vladajuću koaliciju na čijem se vrhu ističe ekspanzionistički proračun za 2020. godinu, prenose agencije.

Italija ima drugi najveći javni dug u Europskoj uniji u odnosu na BDP i program poziva na veću fleksibilnost od Bruxellesa kako bi se prevladala "pretjerana rigidnost" europskih proračunskih pravila.

Naglašavajući socijalnu pravdu, dvije stranke obećale su također kako će uvesti minimalnu plaću, izbjeći povećanje PDV-a predviđeno za početak naredne godine i povećati javnu potrošnju za obrazovanje, istraživanja i socijalnu skrb.

Program poziva i na uvođenje oporezivanja multinacionalnih digitalnih divova i uspostavu javne banke koja bi poticala razvoj na siromašnom jugu države.

Stranke obećavaju i da će reformirati zakone o sukobu interesa, što je bivši premijer Silvio Berlusconi pokušavao izbjeći strahujući od posljedica za svoje medijsko carstvo Mediaset.

U programu se navodi i obećanje da će provesti "reviziju" koncesija za italijanske autoceste, prenosi Al Jazeera.

(Fena)

Italija
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.