6.9.2019. 22:30
0
Brexit: Opozicija će blokirati opće izbore, Johnson ne pristaje na pomjeranje roka
Britanske opozicione stranke dogovorile su da ne podrže prijedlog premijera Borisa Johnsona za prijevremene izbore na sesiji parlamenta u ponedjeljak.

Za prijedlog je potrebna podrška dvije trećine Donjeg doma parlamenta of 650 mjesta. Isti prijedlog nije dobio dovoljno podrške ni u prvom krugu glasanja u srijedu.

Istovremeno, Liberalne demokrate su izjavili da neće glasati za opće izbore dok se sa EU ne dogovori produžetak roka za Brexit.

Radije 'mrtav u jarku'

Boris Johnson koji se nalazi pod ogromnim pritiskom domaće i u žiži svjetske javnosti zbog odluke o zatvaranju parlamenta, kao i cjelokupnom upravljanju Brexitom, izjavio je da bi radije bio 'mrtav u jarku' nego što bi prihvatio produžetak roka za Brexit poslije 31. oktobra.

Upitan da li bi radije podnio ostavku nego se složio sa produžetkom roka, izbjegao je da odgovori na pitanje, ponavljajući omiljeni slogan 'završimo s Brexitom'.

Podsjećamo, parlament je odobrio prijedlog zakona koji će primorati Johnsona da zatraži od EU odgodu Brexita do 31. januara, osim u slučaju da se njegov prijedlog sporazuma o uvjetima Brexita ranije odobri od strane parlamenta.

Njegov prijedlog za prijevremene izbore također nije prošao; Johnson je pritom kazao da i on sam nije za izbore ali da je to 'jedini način da se Brexit realizira'.

Reakcija na bratovu ostavku

Premijera je sačekala i salva pitanja o ostavci koju je u čevrtak podnio njegov brat Jo Johnson, sada već bivši ministar obrazovanja i član parlamenta.

Boris je komentirao na sebi svojstven način: 'Jo se ne slaže sa mnom u pogledu EU', ali je potom dodao: 'Jo bi se složio da ovo (Brexit) moramo riješiti'.

Sud odbacio tužbu protiv Johnsona

Viši sud u Londonu odbacio je u petak tužbu protiv britanskog premijera Borisa Johnsona zbog zatvaranja parlamenta prije Brexita koju je podnijela pro-EU aktivistica Gina Miller.

Slučaj koji je podržao i bivši britanski premijer John Major, jedna je od tri tužbe protiv Johnsona otkako je najavio da će parlament biti suspendiran na 35 dana.

Miller je u saopćenju za javnost navela da je pravni tim 'vrlo razočaran presudom jer smatra da je suverenost parlamenta temelj stabilnosti i budućnosti naše zemlje, te da je utoliko vrijedan borbe'.

- Kako naša politika iz dana u dan postaje sve haotičnija, utoliko je od vitalnog značaja da naš parlament zasjeda, kaže Miller.

Njen pravni tim će podnijeti žalbu Vrhovnom sudu, a saslušanje je već planirano za 17. septembar.

Kritičari Borisa Johnsona tvrde da je njegova namjera bila neutralizirati parlament prije Brexita kako bi bez smetnji ispunio svoje obećanje da će izvesti Britaniju iz EU do 31. oktobra.

(Patria / Haris Ahbabović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.