13.9.2019. 13:31
0
Ahmet Davutoglu prekinuo odnose s Erdoganom i vladajućom strankom AK: Kritikovao Erdogana zbog suzbijanja slobode govora
Bivši turski premijer Ahmet Davutoglu, nekada najbliži saveznik predsjednika Redžepa Taiba Erdogana, rekao je u petak da daje ostavku iz vladajuče stranke AK i ponovo je kritikovao njihovu vladavinu iako još nije osnovao svoju stranku kao što je to bilo i očekivano.

- Stranka AK, koja je pala pod kontrolu male grupe ljudi, više nema mogućnost da bude rješenje problema naše zemlje - rekao je Davutoglu na konferenciji za štampu u Ankari, javio je Reuters.

- Očito je da ne postoji interna procjena, da su kanali za pregovore zatvoreni i da ne postoji mogućnost interne promjene - dodao je.

Pet drugih zastupnika podnijelo je ostavku iz stranke AK (AKP) zajedno sa 60-godišnjim Davutogluom. Stranka je ranije poduzela disciplinske mjere protiv njega zbog svojih kritika njihove politike i očekivalo se da će ga uskoro otpustiti.

AKP, koja Turskom vlada od 2002. godine, nije odmah odgovorila javno na ostavku.

Davutoglu je obavljao funkciju premijera između 2014. i 2016. prije nego što se posvađao s Erdoganom. Kasnije je kritikovao Erdogana zbog ekonomske politike AKP-a, suzbijanja osnovnih sloboda i slobode govora.


(FENA/Amila Alijagić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.