23.9.2019. 11:24
0
Rouhani: Nove američke sankcije ukazuju na "očaj" Washingtona
Iranski predsjednik Hassan Rouhani izjavio je u ponedjeljak da nove američke sankcije, na osnovu kojih je iranska Centralna banka po drugi put stavljena na crnu listu, ukazuju na američki "očaj" u suočavanju s iranskim otporom.

Sjedinjene Države u petak su uvele drugi krug sankcija Iranu, uključujući i njegovu Centralnu banku koju su već stavile na crnu listu, nakon napada od 14. septembra na saudijska naftna poostrojenja za koje Rijad i američki zvaničnici okrivljuju Iran.

Teheran negira umješanost u napade za koje je preuzeo odgovornost jemenski pokret Houthi, grupa u savezništvu s Iranom koja se bori protiv koalicije pod saudijskim vodstvom u jemenskom građanskom ratu.

- Amerikanci sankcioniraju institucije koje su već stavili na crnu listu. To signalizira američki potpuni očaj i pokazuje da je "maksimalni pritisak" propao jer mu se velika iranska nacija uspješno oduprla - izjavio je Rouhani u govoru koji je prenijela iranska državna TV.

Američki državni sekretar Mike Pompeo izjavio je u nedjelju kako Sjedinjene Države namjeravaju izbjeći rat s Iranom i da će naređenje o razmještaju dodatnih trupa u regiji Zaliva biti "radi odvraćanja i odbrane".

Rouhani je, međutim, kazao da je situacija u regiji postala "intenzivna" i za nju je okrivio Washington.

- Regija je postala intenzivna. Oni vrše propagandu o štetama (u Saudijskoj Arabiji) koje se mogu popraviti u dvije sedmice jer Amerika želi da pokori regiju - izjavio je Rouhani.

Rouhani je objavio da će predstaviti regionalni mirovni plan nazvan HOPE (Hormuški mirovni napor) na zasjedanju Generalne skupštine UN-a u ovoj sedmici.

- Sve zemlje Perzijskog zaliva i Hormuškog moreuza pozvane su da se pridruže - izjavio je Rouhaani uoči odlaska u New York kako bi prisustvovao redovnom godišnjem okupljanju svjetskih črlnika u  Ujedinjenim nacijama, prenosi Reuters.

(Fena/Alen Avdić)
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.