29.9.2019. 19:37
0
Iran ima informaciju da se sprema napad, naftni sektor u stanju pripravnosti
Iranski ministar za naftu Bijar Namdar Zanganej zvanično je pozvao naftni sektor svoje zemlje da se stavi u maksimalno stanje pripravnosti.

Kako navodi stanje pripravnosti je obavezno zbog prijetnji o fizičkim ili sajber napadima, objavilo je njegovo minsitarstvo.

Ministar je objasnio da te mjere treba da budu preduzete zbog američkih sankcija protiv Irana i totalnog ekonomskog rata koji Islamska republika optužuje Vašington da vodi protiv nje.

Teheran je 21. septembra negirao medijske izvještaje prema kojima su neka od iranskih naftnih postrojenja poremećena zbog sajber napada.

Rijad, Vašington, Berlin, London i Pariz optužuju Iran da je odgovoran za napad dronovima u kojima je 14. septembra oštećena naftna infrastruktura Saudijske Arabije kada je kraljevina, vodeći svetski izvoznik nafte, morala znatno da smanji proizvodnju.

Teheran negira bilo kakvu umiješanost u taj napad za koji su odgovornost preuzeli jemenski Huti, pobunjenici koje Iran podržava. Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom umešala se u rat u Jemenu od 2015. godine u podršku međunarodno priznate vlade.

Predsjednik SAD Donald Trump rekao je da njegova zemlja priprema odgovor na taj napad, da bi se nekoliko dana kasnije založio za vojnu uzdržanost. Washington je poslije napada dodatno pojačao sankcije Iranskoj centralnoj banci, prenose Nezsvisne.


(Amial Alijagić)

NapadIran
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.