3.10.2019. 21:39
0
Trump najavio nastavak razgovora sa Sjevernom Korejom
Razgovori Washingtona i Pyongyanga bit će nastavljeni uprkos posljednjem sjevernokorejskom testiranju balističke rakete, izjavio je američki predsjednik Donald Trump.

- Oni žele razgovarati, a mi ćemo uskoro razgovarati s njima - rekao je Trump u Bijeloj kući.

Pregovori bi trebali biti uskoro nastavljeni u Švedskoj. Sjeverna Koreja saopćila je danas da je proba novog balističkog projektila koji se lansira s podmornice bila uspješna. 

Jučerašnja proba bila je prva proba te vrste rakete u Sjevernoj Koreji poslije tri godine, i odigrala se uoči nastavka nuklearnih pregovora sa SAD.  Agencija KCNA navela je da proba rakete "pukguksong-3" predstavlja "novu fazu obuzdavanja vanjskih prijetnji" Sjevernoj Koreji. 

Dodala je da je projektil lansiran vertikalno i da proba nije negativno utjecala na sigurnost susjednih zemalja.

Ruski predsjednik Vladimir Putin pozdravio je danas Trumpovu odluku da pregovara sa Sjevernom Korejom, rekavši da je to historijski korak.

- Mnogo decenija američki predsjednici ignoriraju Sjevernu Koreju. Čim su SAD odlučile uspostaviti direktan dijalog sa Sjevernom Korejom, bez preliminarnih formalnosti i uvjeta, bez uobičajene i prilično oštre retorike, uključujući uvrede, ima nade za mirno rješenje. Naravno, znamo da postoji mnogo neriješenih problema i mnogo toga još treba učiniti. Ali, moramo odati priznanje Trumpu za nekonvencionalne korake - rekao je Putin, prenosi Avaz.


(Amila Alijagić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.