13.10.2019. 15:37
0
Ovo je poznata kurdska političarka koja je ubijena danas, Guardian piše da su proturske snage ubile i devet civila
Paravojne snage u Siriji koje podržava Turska, a koje predvode pješadijske napade na kurdske gradove u sjeveroistočnoj Siriji, ubile su 9 civila, izvijestio je sirijski opservatorij za ljudska prava.

Među žrtvama je i poznata kurdska političarka Hevrin Khalaf (35), kao i njen vozač. Video snimci atentata na cesti u kojem se više puta puca u žrtve i izvikuju uvrede, brzo su se proširili internetom. Pobunjenička grupa koja je izvršila ubistvo objavila je užasavajuće fotografije i na Twitteru, piše britanski portal Guardian.

Khalaf je bila generalni sekretar stranke Budućnost Sirije. Mutlu Civiroglu, stručnjak za kurdsku politiku, opisao je njenu smrt kao veliki gubitak. 'Bila je talentirana za diplomatiju, uvijek je učestvovala na sastancima sa Amerikancima, Francuzima, stranim delegacijama', kaže Civiroglu.

Turske posredničke snage u Siriji su bivši sirijski pobunjenici koji su se borili protiv sirijskog predsjednika Bashara al-Assada prije nego što su mobilizirani prošle godine da se bore protiv kurdskih grupa u gradu Afrinu na sjeveroistoku Sirije.

Od početka ofanzive život je izgubilo najmanje 38 civila i 81 kurdski vojnik, izvještava sirijski opservatorij za ljudska prava.

Ankara tvrdi da je YPG 'teroristička grupa' povezana s kurdskim pobunjenicima u Turskoj.

Istovremeno, evropske zemlje nastavljaju vršiti diplomatski pritisak na predsjednika Erodgana da zaustavi vojna djelovanja u Siriji.

Francuska i Njemačka najavile su u subotu da su privremeno zaustavile izvor oružja u Tursku zbog vojne ofanzive na sirijske Kurde.

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.