14.10.2019. 18:41
0
Pale cijene nafte
Cijene nafte pale su na međunarodnim tržištima ispod nivoa od 59 dolara s obzirom na to da su oskudni detalji o prvoj fazi trgovinskog sporazuma Sjedinjenih Država i Kine stišali optimistična očekivanja o poboljšanju odnosa između dvije zemlje.

Na londonskom tržištu cijena barela potonula ej za 1,52 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 58,99 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 1,45 dolara nižoj cijeni, od 53,25 dolara.

Kasno u petak Sjedinjene Države i Kina skicirale su prvu fazu trgovinskog sporazuma i suspendirale povećanje američkih carina, koje je trebalo stupiti na snagu ove sedmice. Postojeće carine ostaju na snazi, a dužnosnici obje strane smatraju da ih do postizanja dogovora čeka još mnogo posla.

- Na tržištu nafte vlada oprez u vezi s onim što slijedi s ob zirom na to da, između ostalog, nisu riješena osjetljiva pitanja industrijske politike, prava intelektualnog vlasništva i transfera tehnologije - rečeno je iz BNP Paribasa.

Današnji pad cijena anulirao je prošlosedmični porast, potaknut najavom slanja dodatnih američkih vojnika u Saudijsku Arabiju i napadom na iranski tanker u Crvenom moru.

- Tržište čeka potencijalni odgovor Iranaca, pri čemu nemoć geopolitike da podupre rast cijena svjedoči o zabrinutosti za potražnju - smatraju analitičari JBC-ja.

Pad cijena nisu zakočile ni bojazni da bi daljnja eskalacija duž sirijske i turske granice mogla utjecati na proizvodnju ili izvoz iz Iraka. Nakon što su turske vojne jedinice prošle sedmice ušle na teritorij Sirije, sirijske jedinice danas su ušle u grad Tel Tamer na strateški važnoj saobraćajnici, 30 kilometara od granice s Turskom.

Damask je poručio da time odgovara na turski napad na kurdsku miliciju koji traje već pet dana.

Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) jutros objavila da je cijena barela košarice nafte njenih članica u petak iznosila 60,95 dolara, što znači da je porasla za 2,24 dolara u odnosu na prethodni trgovinski dan, prenose agencije.


(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.