17.10.2019. 22:29
1
Novi detalji o porodici koja se godinama "krila od smaka svijeta"
Muškarac (58) koji uhapšen kada je holandska policija našla šestočlanu porodicu koja je godinama živjela na jednoj farmi u izolaciji, u četvrtak će se pojaviti pred sudijom, pod optužbom da je protivpravno lišio slobode i nanio štetu zdravlju drugim osobama.

Kako prenose mediji, on je iznajmio porodičnu kuću u kojoj je tu porodicu - petoro braće starosti između 18 i 25 godina i njihovog oca - držao zatvorene u jednoj sobi devet godina, prenosi "Reuters".

Njegov identitet se ne navodi, ali agencija prenosi da će biti optužen za kidnapovanje.

Prema pisanju lokalnih medija, pomenuta porodica čekala je kraj svijeta, živeći u izolaciji na imanju kod sela Ruinervolda na sjeveru zemlje.

Otkriveni su kada je jedan njen član, vjerovatno najstariji brat, pobjegao i potražio pomoć u obližnjem restoranu.

Braća su navodno preživjela hraneći se povrćem i životinjama iz obližnje bašte na imanju.

Komunicirali izmišljenim jezikom
Otac Girt van Dorsten, inače Austrijanac, i njegovo petoro djece starosti između 18 i 25 godina izašli su iz kuće na farmi u provinciji Drente, komunicirajući na "izmišljenom jeziku".

Policija je rekla kako je dio njihovog govora neshvatljiv, kao i da su jeli i spavali na podu u zatvoru u kojem nije bilo prozora.

Neki od mlađih članova porodice navodno su ubijeđeni da su oni jedini ljudi na svijetu.

Prema posljednjim podacima, Jozef Bruner (58), koji je navodno držao porodicu zatvorenu devet godina dok su čekali "smak svijeta", pre 16 godina živio je kratko u kući pored porodice u Hazletu u Holandiji i bio je njihov komšija.

Bivša komšinica rekla je kako je većina djece rođena u toj kućici kao i da nisu imali babicu, već su sve uradili sami.

"Djevojčica je imala rođendan na isti dan kad i moja kćerka. Često su se igrale zajedno, ali samo u njihovom dvorištu. Djeca nikada nisu bila na ulici ili u našoj kući. Često smo ih viđali da se penju na drveće", rekla je bivša komšinica za "Daily Mail".

Ona je dodala kako djeca nisu išla u školu u komšiluku, ali da ih je svakog jutra viđala kako sa torbama izlaze iz kuće sa ocem.

"Pretpostavila sam da idu negdje drugdje u školu", istakla je ona.

Za uhapšenog Jozefa rekla je kako nikad nije djelovao prijateljski, niti je rekao zdravo.

"Nije imao nijednog prijatelja, nikada nije izlazio. Bio je misteriozan", dodala je ona.

Bivši komšija opisao je osumjičenog, koji je dobio nadimak "austrijski Jozef", kao pustinjaka koji nikada nije imao djevojku.

Otmičar mislio da je bolji od Isusa
Uhapšeni Bruner upoznao je usamljenog oca Girta van Dorstena u bizarnoj sekti kojoj se pridružio nakon što je istupio iz vojske '90-ih godina, tvrdi brat osumnjičenog.

Franc Bruner je rekao da je njegov brat živio u zabludi i otuđen je od porodice nakon što se pridružio sekti.

"Bio je u sekti i mislio je da je bolji od Isusa", istakao je Bruner.

Franc je dodao da su problemi sa bratom počeli kada mu je otac predao farmu.

"Kada je Jozef saznao da sam ja glavni na farmi, tražio je da počnem da mu plaćam za usluge. Nisam bio u kontaktu sa njim 10 godina. Kada sam ga posljednji put vidio, rekao sam mu da se ne vraća i da ne želim da imam išta sa osobama kao što je on", ispričao je Franc, piše "Daily mail".

Dodao je kako je njegov brat napustio kćerke bliznakinje kada su bile male i da ih je ignorisao kada su pokušale da ga kontaktiraju 2017. godine, kada su već bile odrasle.

Kada im je otac preminuo 2015. godine, Jozef nije bio na sahrani, a kada je njihova majka premiula prije 18 mjeseci, nije odgovarao na pozive svoje porodice iz Austrije.

Detektivi pokušavaju da otkriju šta je natjeralo Brunera da zatvori van Dorstena i njegovu djecu, uzrasta od 18 do 25 godina, u tajnoj sobi iza stepenica na izolovanoj farmi.

Još je puno nejasnoća u vezi sa porodicom koja je devet godina čekala "smak svijeta" zatočena na farmi.

Najstariji sin bio aktivan na Facebooku
Holandski mediji pišu da je najstariji sin, koji je potražio pomoć u padu, bio aktivan na Facebooku od juna.

Jan Zon van Dorsten (25) se u nedjelju uveče pojavio u obližnjem pabu u prljavoj odjeći, sa prljavom bradom i dugom kosom. Rekao je vlasniku bara da nije bio napolju u proteklih devet godina i da nikada nije išao u školu.

Mediji prenose da ima profil na Facebooku, koji je koristio od ove godine.

"Počeo sam novi posao u Krekonatu", napisao je na Facebooku.

Krekonat pripada drugom preduzeću iz obližnjeg malog grada Mepela. Njegov vlasnik je 58-godišnji Austrijanac, prenijeli su mediji, a njega je policija pretresla u ponedjeljak.

Postavljao je fotografije i dijelio linkove, kao što su nedavno održani klimatski protesti.

(Alen Avdić)
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.