21.10.2019. 8:43
0
Australski listovi protestiraju protiv cenzure, objavili zacrnjene naslovnice
Vodeći australski listovi izašli su danas s redigiranim naslovnicama u sklopu zajedničke kampanje kojom pozivaju vladu da bolje zaštiti slobodu novinarskog rada.
Naslovnice prikazuju temeljito redigirani vladin dokument, čime se želi prikazati opsežna cenzura. Novinske kuće ujedno su pokrenule medijsku kampanju, tražeći izmjenu zakona kojima se rad novinara i aktivizam zviždača može okvalificirati kao krivično djelo.

"Sydney Morning Herald" traži "opsežnu izmjenu zakona kako bi se prekinulo uskraćivanje informacija". 

"The Australian" upozorava na "dugotrajne napade na prava novinara".

Kampanju "Tvoje je pravo da znaš" pokrenulo je u junu ove godine devetnaest medijskih organizacija i novinarskih udruženja, protestirajući protiv upada policije u urede javne televizije i u stan jednog novinara u potrazi za dokumentima koje su im dostavili zviždači. 

U proteklih 20 godina usvojeno je više od 60 novih zakona koji de facto omogućuju krivično gonjenje novinarskog rada i penaliziranje zviždača, upozoravaju u najnovijoj akciji organizatori kampanje.

(Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.