10.11.2019. 21:44
0
Manje od hiljadu američkih vojnika ostaje u Siriji
Broj američkih vojnika u sjevernoj Siriji biće manji od 1.000, rekao je general Mark A. Milley, predsjedavajući združenog štaba američke vojske.

"Sigurno će biti manje od 1.000. Moguće oko 500, možda do 600", rekao je Milley za mrežu "ABC".

Američki predsjednik Donald Trump najavio je prošlog mjeseca potpuno povlačenje vojnika iz Sirije što je izazvalo ljutite reakcije i kod kuće i u inostranstvu.

Trump je kasnije donekle izmijenio svoj stav, pa je rekao da će određeni broj vojnika ostati u regionu kako bi štitili naftna polja.

Milley, koji je komandovao trupama u Avganistanu i Iraku, rekao je da je važno da američki vojnici ostanu u Siriji dok je tamo prisutna i "Islamska država".

"I dalje su tamo prisutni borci 'Islamske države'. Pritisak se mora nastaviti i mora se obratiti pažnja na tu grupu jer, u suprotnom, džihadisti bi mogli ponovo da ojačaju", dodao je Milley, prenio je AFP.

Na pitanje da prokomentariše ubistvo lidera "Islamske države" Abu Bakra al-Bagdadija u akciji američkih specijalnih snaga, Milley je rekao da je to sigurno poremetilo rad te organizacije, kao i da SAD raspolaže velikim brojem informacija o njegovom nasljedniku Abu Ibrahimu al-Hašimiju al-Kuraišiju.

"Kada se ukaže prilika krenućemo za njim", rekao je Milley.

Trump je ranije rekao da želi da smanji vojno prisustvo SAD u inostranstvu gdje god je to moguće, ali Milley predviđa da će američki vojnici u Avganistanu, koji su tamo već 18 godina, ostati i narednih nekoliko godina.


(SRNA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.